Hoe ontstaat de ziekte van Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto ontstaat zeer waarschijnlijk door een combinatie van genetische aanleg en verschillende uitlokkende factoren (triggers).

De genetische aanleg zorgt ervoor dat in sommige families Hashimoto vaker voorkomt dan in andere families, en dat er daarnaast ook vaak meerdere autoimmuunziekten binnen 1 persoon of 1 familie voor kunnen komen. De genetische aanleg wil niet zeggen dat je 1 genmutatie hebt en daardoor zeker weten in je leven deze ziekte gaat krijgen. Het geeft vooral aan dat je meer kans hebt dat jouw afweersysteem sneller in de war of overactief raakt en lichaamseigen cellen gaat aanvallen en dit heeft met meerdere genen te maken. Het heeft bijvoorbeeld te maken met welke soort HLA-moleculen (humane leukocytantigenen) je hebt, en welke variant van het CTLA-4 gen (Cytotoxic T-Lymphocyte Antigen 4). HLA en CTLA4 spelen allebei een rol in je specifieke afweer (B-cellen en T-cellen); het HLA via de presentatie van antigenen (stukjes eiwit) aan de T-cellen, en CTLA4 via de regulatie van de T-celreactiviteit.

Daarnaast zijn er dus ook 1 of meerdere triggers nodig om een autoimmuunziekte te laten ontstaan. Dit kunnen infecties zijn, of gifstoffen, of bepaalde voeding en ook stress speelt een rol.