De overgang en de schildklier

-Vermoeidheid -Gewichtstoename -Slaapproblemen -Stemmingswisselingen -Angstgevoelens -Veranderingen in je menstruatiecyclus -Hartkloppingen -Haarverlies Veel vrouwen in de overgang ervaren klachten die op schildklierklachten lijken. Het kan erg lastig zijn om te bedenken of deze symptomen komen door de (naderende) overgang, of dat ze veroorzaakt worden door de schildklier. Hierbij is het uiteraard ook van belang of je …

De overgang en de schildklier Lees verder »

Insulineresistentie (en de schildklier)

Wat is insulineresistentie? Bij insulineresistentie is het lichaam ongevoelig geworden voor het hormoon insuline, dat als taak heeft glucose vanuit de bloedbaan in de cellen op te nemen (eerst lever en spiercellen en daarna vetcellen). Na het eten van koolhydraten stijgt je glucosespiegel, hierop maakt de alvleesklier meer insuline aan. Enkelvoudige (snelle) koolhydraten (suikers, geraffineerd …

Insulineresistentie (en de schildklier) Lees verder »

Welke onderzoeken van de schildklier zijn er?

De schildklier kan op meerdere manieren onderzocht worden: Lichamelijk onderzoek: de arts zal met de vingers van beide handen aan de schildklier voelen (palperen). Hiermee zal gevoeld worden hoe groot de schildklier is en of er knobbels in de schildklier zitten. Bloedonderzoek: met bloedonderzoek kan de functie van de schildklier (schildklierhormoon maken) onderzocht worden. Niet …

Welke onderzoeken van de schildklier zijn er? Lees verder »

Wat doen een huisarts en een internist (-endocrinoloog) bij de ziekte van Hashimoto?

Als je klachten hebt die kunnen passen bij een te laag schildklierhormoon, zal de huisarts je schildklierwaarde prikken. Volgens de NHG-standaard schildklieraandoeningen zal er eerst een TSH geprikt worden. Zodra deze verhoogd is, zal ook een vrije T4 bepaald worden. Hiermee kan onderscheid gemaakt worden tussen een subklinische hypothyreoïdie (TSH verhoogd, maar vrije T4 nog …

Wat doen een huisarts en een internist (-endocrinoloog) bij de ziekte van Hashimoto? Lees verder »

T3 combinatietherapie: zin of onzin?

Bij aanhoudende klachten ondanks behandeling met schildklierhormoon komt vaak de vraag opzetten of behandeling met cytomel (liothyronine, oftewel T3-hormoon) voor verbetering kan zorgen. Daarnaast lopen meerdere patiënten aan tegen het feit dat niet iedere behandelaar cytomel voor wil schrijven, omdat het niet bewezen effectief zou zijn. Wat is hier de achtergrond van? Het T3 hormoon …

T3 combinatietherapie: zin of onzin? Lees verder »

Hoe ontstaat de ziekte van Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto ontstaat zeer waarschijnlijk door een combinatie van genetische aanleg en verschillende uitlokkende factoren (triggers). De genetische aanleg zorgt ervoor dat in sommige families Hashimoto vaker voorkomt dan in andere families, en dat er daarnaast ook vaak meerdere autoimmuunziekten binnen 1 persoon of 1 familie voor kunnen komen. De genetische aanleg wil …

Hoe ontstaat de ziekte van Hashimoto? Lees verder »

Wat zijn de symptomen van een te laag schildklierhormoon?

Deze zijn heel divers. Het schildklierhormoon oefent zijn werking uit door het gehele lichaam. Er zijn symptomen ten gevolge van een te laag schildklierhormoon en er zijn symptomen ten gevolge van de auto immuun ontstelking De meest voorkomende symptomen van een te laag schildklierhormoon zijn: Vermoeidheid Kouwelijkheid Gewichtstoename Obstipatie Droge huid Haaruitval Uitval van de …

Wat zijn de symptomen van een te laag schildklierhormoon? Lees verder »

Hoe wordt schildklierhormoon gemaakt?

De schildklier bestaat uit follikels, dit zijn een soort blaasjes die vocht (colloïd) bevatten. Rondom deze follikels zitten de schildkliercellen (folliculaire cellen). Deze folliculaire cellen maken het eiwit thyreoglobuline. Dit wordt getransporteerd naar het colloïd in het follikel. De schildkliercellen nemen daarnaast ook jodium op uit het bloed en transporteren dit ook naar het colloïd. …

Hoe wordt schildklierhormoon gemaakt? Lees verder »

Wat is de ziekte van Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Het is een auto-immuun ontsteking van de schildklier. Auto-immuun wil zeggen dat het afweersysteem tegen lichaamseigen cellen gericht is. Door deze ontsteking raakt de schildklier beschadigd en na verloop van tijd zal de schildklier niet meer voldoende schildklierhormoon aan …

Wat is de ziekte van Hashimoto? Lees verder »